Optymalne wykorzystanie starterów piekarskich to wysoki reżim technologiczny wymagający odpowiedniego, wysokokwalifikowanego personelu. Aby rozwiązać problem skompletowania odpowiedniej kadry i wyeliminować ewentualne błędy firma Biostar PPHU oferuje specjalne maszyny zastępujące ciastowych. Zespół naszych wysokokwalifikowanych specjalistów technologów piekarskich, mechaników – konstruktorów, automatyków, zaproponują idealne dostosowane do Państwa potrzeb rozwiązanie zautomatyzowania prowadzenia fermentacji. Bogate doświadczenie zdobyte przy badaniach biocenozy zakwasów piekarskich, podczas licznych wypieków, realizacji projektów instalacji dla przemysłu spożywczego w kraju i zagranicą, wsparcie najnowszymi programami inżynierskimi jak Creo Parametic, Analizy MES (Metoda Elementów Skończonych) Creo Simulate, Analizy CFD (Computational Fluid Dynamic) openFoam, najnowocześniejsza aparatura automatyki przemysłowej, TIA Portal 16 gwarancją najwyższej jakości oferowanych usług. Nasze instalacje projektowane są wg norm EHEDG w celu zapewnienia najwyższych standardów higienicznych, łatwości mycia i bezpieczeństwa obsługi.
Naszym klientom zapewniamy pełne wsparcie podczas rozruchu technologicznego, oraz kompleksowe szkolenie personelu obsługującego, wysoki komfort użytkowania zapewniają nasi serwisanci dostępni 24/7, a dzięki zdalnej diagnostyce szybko zidentyfikować i rozwiązać problemy techniczne.
Żurownik serii BIO-FM-Ż, to urządzenie przeznaczone do produkcji, przechowywania biologicznie aktywnych luźnych zakwasów chlebowych. Proces fermentacji zainicjowany przez dodanie kultur starterowych (np. zaczątku BioStarPlus) do mieszaniny wody i mąki żytniej rozpoczynamy w mateczniku lub oddzielnej dzieży. Dojrzały żur z matecznika przelewamy do żurownika i przerabiamy zgodnie ze schematem technologicznym. Rozpoczyna się proces fermentacji (tryb I pracy urządzenia). Gdy czas fermentacji dobiegnie końca żurownik automatycznie przechodzi w tryb II pracy (chłodzenie) przechowywania żuru. Dojrzały żur pobieramy grawitacyjnie poprzez zawór klapowy lub za pomocą pompy wirnikowej z wykorzystaniem modułu wagowego.
Żurowniki serii BIO-FM-Ż, to fermentatory do automatycznego w pełni monitorowanego procesu prowadzenia żurów żytnich o wydajności TA 220-450.
Żurowniki serii BIO-FM-Ż to zbiorniki dwupłaszczowe wykonane w technologii laserowo spawanego płaszcza pillow-plate. Płaszcz znajduje się na części stożkowej oraz walcowej do 2/3 wysokości. Izolacja termiczna zbiornika wykonana jest z 50 mm maty waty mineralnej. Całość zamknięta jest zewnętrznym płaszczem. Dno zbiornika wykonane jest z dennicy stożkowej o kącie 150 stopni zapewnia dokładne opróżnianie zbiornika. Panele wewnętrzne zbiorników wykonane są standardowo w wykończeniu 2B (Ra 0.3~0.5), wszystkie połączenia spawane wewnątrz zbiornika są szlifowane.
Żurowniki serii BIO-FM-Ż wyposażone są w mieszadło typu ramowo-rurowego. Kształt mieszadła gwarantuje szybkie i dokładne wymieszanie wody i mąki. Obroty oraz kierunek obro-tów są płynnie regulowane w różnych trybach pracy zbiornika. W celu intensyfikacji wymiany ciepła wewnątrz zbiornika, na łopatach mieszadła zastosowane zostały teflonowe skrobaki.
Pomiar temperatury masy fermentowanej dokonywany jest za pomocą sondy PT100, umieszczonej w dnie zbiornika.
Zbiorniki procesowe BIOSTAR cechuje higieniczna konstrukcja pozbawiona miejsc w których mogą odkładać się zabrudzenia trudne do wymycia oraz pełne przystosowanie do pracy z produktami spożywczymi. Materiały użyte do produkcji spełniają wymogi kontaktu z żywnością FDA.
Oferujemy bogate wyposażenie dodatkowe dostosowane do wymogów klienta (po uzgodnieniu)
W zależności od wielkości produkcji klienta oferujemy urządzenia o pojemnościach : 200, 500, 1000, 1500 L, dla piekarń rzemieślniczych a dla zakładów przemysłowych dostarczamy urządzenia o pojemnościach od 2000 do 10000 L.
Oferujemy również systemy fermentacyjne składające się fermentatorów i zbiorników magazynujących dostosowanych do wielkości i specyfiki produkcji w zakładzie klienta.
Pełna stabilizacja temperatury fermentacji.
Doskonale dopracowane układy grzania i chłodzenia, odpowiednio dobrane mieszadła ze skrobakami utrzymuje zadaną, zalecaną w technologii temperaturę procesu fermentacji, a w razie potrzeby magazynowania dojrzałego zakwasu gwarantują jego parametry przez 48 godzin. Układy kompensują źle dobraną temperaturę dolewki wody w zależności od temperatury podawanej mąki, odbierają również nadmiar ciepła generowanego podczas trwania procesu fermentacji. Oferujemy systemy chłodzenia pracujące na glikolu polipropylenowym oraz ekologicznych czynnikach chłodniczych R290, R449, CO2. Istnieje możliwość podłączenia instalacji procesowych Biostar to zakładowych układów wody lodowej/glikolu.
Wysoka higiena pracy urządzeń.
Przemyślana konstrukcja zbiorników, pozbawiona przestrzeni, w których mogłyby gromadzić się zanieczyszczenia, łatwy dostęp do przyłączy zbiornika ułatwia szybkie dokładne mycie zgodne z najwyższymi standardami. Opcjonalnie oferujemy systemy mycia CIP.
Najwyższe standardy higieniczne linii dozowania żuru..
Nasze instalacje wyposażamy w pompy o higienicznej konstrukcji (śrubowe, dwuśrubowe oraz krzywkowe), układy mycia CIP i system odzysku produktu z rurociągu (PIGing) a wraz z orbitalnie spawanymi rurociągami zapewniamy łatwość mycia i dezynfekcji.
Oferujemy również systemy fermentacyjne składające się fermentatorów i zbiorników magazynujących dostosowanych do wielkości i specyfiki produkcji w zakładzie klienta.