Maszyny Piekarnicze Łódź - Żurowniki, Fermentatory. BioStar Plus

Systemy studzenia próżniowegoBIOSTAR STARVAC

SYSTEMY STUDZENIA PRÓŻNIOWEGO BIOSTAR STARVAC

Firma Biostar PPHU Witold Krusz opracowała urządzenie - komorę studzenia próżniowego STARVAC. Technologia schładzania próżniowego znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, a w szczególności w cukiernictwie i piekarstwie. Niestety ceny oferowanych urządzeń skutecznie blokowały zaistnienie tej technologii na polskim rynku.
Produkt ten został opracowany we współpracy z Politechniką Łódzką w ramach projektu Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Łódzkiego „Optymalizacja technologii produkcji pieczywa w warunkach niskotemperaturowego rozrostu ciasta pszennego oraz konstrukcji komór próżniowych."

Biostar PPHY Witold Krusz zweryfikowała technologię i skonstruowała komorę, istotnie obniżając koszty urządzeń próżniowych. Mamy nadzieję, że uczyniło to technologię bardziej dostępną dla polskich zakładów piekarskich i cukierniczych. Najbardziej widoczne stało się skrócenie czasu przygotowywania gotowych wypieków do dystrybucji. Czas tradycyjnego schłodzenia pieczywa trwa około 120 minut, tymczasem w komorze próżniowej jest to zaledwie 3,5 minuty. Przynosi to poprawę wydajności produkcyjnej. Należy również zwrócić uwagę na zminimalizowanie czasu, w którym temperatura schłodzonego pieczywa utrzymuje się w granicach 65 stopni Celsjusza. Jest to okres największego zagrożenia zanieczyszczeniami z powietrza takimi, jak rodniki pleśni i grzybów. Nie bez znaczenia jest skrócenie czasu schładzania, dzięki czemu więcej wody zatrzymane zostaje w pieczywie, co w konsekwencji znacząco wydłuża okres jego przydatności do spożycia.

Korzyści ekonomiczne:

Wpływ na jakośc wypieków: