Zainteresowania Firmy Biostar PPHU nie ograniczają się do badania przemian zachodzących w strukturze mąki podczas procesów fermentacji . Interesują nas metody przedłużania okresu przydatności pieczywa, zwiększania rentowności produkcji piekarskiej poprzez różne metody zwiększania zawartości wody i wykorzystania odpadów produkcyjnych.
Instalacje dozowania mleczka drożdżowego, jak również jego wytwarzanie z drożdży suchych i prasowanych. Drożdżowniki z serii BIO-FM-D, to nowatorskie urządzenie do szybkiego, bardzo łatwego przygotowania mleczka drożdżowego. Zapewniają doskonałe warunki do szybkiego uwodnienia drożdży (ich uaktywnienia) i znaczny przyrost ilości aktywnych komórek. Doskonałe mleczko drożdżowe, to gwarancja wzorowego miękiszu gotowych wypieków i znaczna oszczędność w ilości stosowanych drożdży. (nawet do 50% oszczędności). Technologia i urządzenie zostało zarejestrowane w Urzędzie Patentowym RP (P.395972 )
Instalacje do namaczania ziaren lub mąki. Urządzenia tego typu zapewniają wstępną hydratację ziaren lub mąki, szczególnie istotne w przypadku mąk pszennych wpływają na formowanie struktury glutenu przed miesiarką, co w widoczny sposób skraca czas miesienia. Wstępne namaczanie mąki wpływa na znaczne zwiększenie ilości wody w finalnym produkcie
Urządzenia te umożliwiają szybkie przygotowanie ciast o wysokiej wydajności i równomier-nej strukturze np. ciasto naleśnikowe. W przypadku zastosowania układu noży szybkoobro-towych, urządzenie może być wykorzystane do produkcji pulpy chlebowej z produktów nie spełniających wymaganych norm (rework). Pulpa z powodzeniem może być dodawana do ciasta lub zakwasu, redukcja odpadów obniża koszty produkcji. Higieniczna konstrukcja gwarantuje dokładne mycie co jest szczególnie istotne dla produkcji z wykorzystaniem mleka lub jaj.
Systemy recepturowania i dozowania komponentów. Integracja podawania wszystkich składników zarówno mąk jak i składników płynnych takich jak :oleje, drożdże, zakwasów, namaczanych lub zaparzonych mąk i ziaren zapewnia, poprzez pełną kontrolę nad recepturami standaryzację produkcji. Centralny system sterowania, oparty na rozwiązaniach firmy Siemens. Możliwość zdalnej kontroli, receptur, zużycia składników oraz koordynację zamówień.
Sposób oraz zakres modernizacji dopasowujemy do potrzeb klienta i uzależniamy od rodzaju wykorzystanych w przedsiębiorstwie urządzeń.
Oferowane urządzenia różnych pojemności wyposażone w automatyczną regulację temperatury zapewniają szybki i energooszczędny rozkład skrobi na cukry proste. Grzanie może być realizowane przez parę lub elektrycznie. W razie konieczności magazynowania opcjonalny układ chłodzenia.
Zaparzacze serii BIO-Z to urządzenie pozwalające na doprowadzenie poprzez podgrzanie i przetrzymanie w określonej, charakterystycznej dla danego rodzaju mąk ich wodnego roztworu w celu doprowadzenia do pęcznienia, rozpadu ziaren skrobi tzw. Kleikowania i powstania jednolitej masy o dużej lepkości.
Zaparzacze serii BIO-Z to specjalny dwupłaszczowy zbiornik wyposażony w układy grzewczy i chłodzący, umożliwiające pełną kontrolę nad procesem zaparzania surowców jak ich przechowywaniem. Istotnym elementem roboczym urządzenia jest mieszadło wraz z napędem. Jego ukształtowanie oraz odpowiednio dobrane obroty zapewniają szybkie powstawanie jednorodnej mieszaniny wody i przeznaczanego do obróbki materiału, w fazie mieszania oraz gwarantują intensywną wymianę ciepła, jednakową temperaturę w całej przygotowanej masie, zapobiegają opadaniu drobin z zawiesiny na dno zbiornika. Dzięki układowi chłodzenia zapewniającemu szybkie schłodzenie i stabilną temperaturę w zakresie 4-80C , zaparzony surowiec może być przechowywać nawet przez 48 godzin, bez obawy sfermentowania mieszaniny bogatej w cukry proste. Schłodzony do odpowiedniej temperatury, a następnie dozowany do ciast, znacznie poprawiają jego właściwości technologiczne, a w konsekwencji jakość gotowych wypieków.
Zaparzacze serii BIO-Z cechuje higieniczna konstrukcja pozbawiona miejsc w których mogą odkładać się zabrudzenia trudne do wymycia oraz pełne przystosowanie do pracy z produktami spożywczymi. Materiały użyte do produkcji spłenjają wymogi kontaktu z żywnością FDA.
Korzyści stosowania Zaparzaczy serii BIO-Z :
1. Wzbogacenie aromatu pieczywa – zaparzona mąka dodana do ciast zwiększa ilość i różnorodność substancji aromatycznych
2. Zwiększenie objętości pieczywa – skleikowana skrobia jest łatwiej dostępna dla amylazy, która rozkłada ją na maltozę będącą substratem dla drożdży.
3. Opóźnienie procesu starzenia się pieczywa – jak wskazują badania już niewielki dodatek 2%zaaparzonej mąki sprawia, że chleb po 3 dniach ma taką samą twardość jak jego odpowiednik bez tego dodatku po 24 godzinach
Przeznaczone do pracy w przemyśle spożywczym. Oferowane instalacje mogą pracować z dowolnymi urządzeniami przemysłu spożywczego. Automatyczne sterowanie procesem mycia, dozowania detergentów, monitoring stężenia roztworu myjącego oraz czystości wody po końcowym płukaniu gwarantuje spełnienie najsurowszych norm zachowania higieny. Opcjonalnie oferujemy układy odzyskiwania produktu (PIGing) z długich rurociągów proce-sowych.
Urządzenia tego typu zapewniają wstępną hydratację ziaren lub mąki, szczególnie istotne w przypadku mąk pszennych wpływają na formowanie struktury glutenu przed miesiarką, co w widoczny sposób skraca czas miesienia. Wstępne namaczanie mąki wpływa na znaczne zwiększenie ilości wody w finalnym produkcie.
Pod wpływem zimnej wody skrobia ziaren nie zmienia swojego kształtu ale i tak wchłaniają wodę w ilości około 20-30% w stosunku do swojej masy. Woda wiąże się tylko z zewnętrznymi ziarnami skrobi.
Oferujemy zbiorniki o pojemnościach od 500 – 5000 L.