Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi informacjami dotyczącymi projektów unijnych.
Nazwa Beneficjenta:
"BIOSTAR" PPHU Witold Krusz
Partner projektu:
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej
Tytuł projektu:
Opracowanie technologii oraz kultury starterowej do produkcji pieczywa pszennego w warunkach niskotemperaturowego rozrostu ciasta.
Cel projektu:
Celem projektu jest opracowanie technologii produkcji pieczywa pszennego w warunkach niskotemperaturowego rozrostu ciasta oraz utrwalonej kultury starterowej (w formie liofilizatu) do zakwaszania mąki pszennej, co skutkować będzie możliwością uzyskania wysokiej jakości pieczywa pszennego na zakwasie, cechującego się bogatym aromatem i smakiem, przy znacznym uproszczeniu tradycyjnego procesu technologicznego.
Planowane efekty:
Planowanym efektem jest wdrożenie do działalności gospodarczej Beneficjenta dwóch nowych dla niego produktów (będących jednocześnie produktami znacząco ulepszonymi w skali rynku):
Wartość projektu (całkowita):
3 657 084,51 PLN
Dofinansowanie projektu z UE:
2 693 175,60 PLN