Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi informacjami dotyczącymi projektów unijnych.
Firma "BIOSTAR" PPHU Witold Krusz wraz z partnerem Politechniką Łódzką uzyskała dotację z Unii Europejskiej na projekt „Innowacyjna hydrodynamiczna technologia mieszania mąki pszennej z wodą ukierunkowana na uzyskanie ukwaszonych podmłód pszennych.”
W projekcie zaplanowano 4 etapy prac badawczych:
Badania przemysłowe:
Działania w projekcie skupiać się będą na zaprojektowaniu urządzenia umożliwiającego szybkie nawilżenie mąki oraz właściwe wymieszanie składników podmłodów, a także wprowadzenie do środowiska aktywnych kultur drobnoustrojów. Dobrane zostaną ponadto warunki procesów mieszania i fermentacji z uwzględnieniem procesów niskotemperaturowych właściwych dla odroczonego wypieku.
Z projektu skorzystać będą mogli bezpośredni odbiory tj. zakłady piekarskie jak i klienci docelowi- konsumenci pieczywa.
Projekt realizujemy, aby opracować innowacyjną technologię przygotowania podmłodów oraz odroczonego wypieku pieczywa pszennego przy uwzględnieniu zastosowania hydrodynamicznego mieszania mąki z wodą oraz etapu niskotemperaturowego rozrostu ciasta.
Efektem projektu będzie uzyskanie wysokiej jakości pieczywa pszennego na zakwasie, cechującego się bogatym aromatem i smakiem, przy znacznym usprawnieniu tradycyjnego procesu technologicznego.
Wartość projektu: 3 087 935,14 PLN
Wysokość wkładu z Funduszy Europejskich: 2 078 282,16 PLN
#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie
Nazwa Beneficjenta:
"BIOSTAR" PPHU Witold Krusz
Partner projektu:
Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej
Tytuł projektu:
Opracowanie technologii oraz kultury starterowej do produkcji pieczywa pszennego w warunkach niskotemperaturowego rozrostu ciasta.
Cel projektu:
Celem projektu jest opracowanie technologii produkcji pieczywa pszennego w warunkach niskotemperaturowego rozrostu ciasta oraz utrwalonej kultury starterowej (w formie liofilizatu) do zakwaszania mąki pszennej, co skutkować będzie możliwością uzyskania wysokiej jakości pieczywa pszennego na zakwasie, cechującego się bogatym aromatem i smakiem, przy znacznym uproszczeniu tradycyjnego procesu technologicznego.
Planowane efekty:
Planowanym efektem jest wdrożenie do działalności gospodarczej Beneficjenta dwóch nowych dla niego produktów (będących jednocześnie produktami znacząco ulepszonymi w skali rynku):
Wartość projektu (całkowita):
3 657 084,51 PLN
Dofinansowanie projektu z UE:
2 693 175,60 PLN