Projekty Unijne - Producent Żurowników, Fermentatorów Łódź

Projekty
Unijne

Zapraszamy do zapoznania się z najnowszymi informacjami dotyczącymi projektów unijnych.

Firma "BIOSTAR" PPHU Witold Krusz wraz z partnerem Politechniką Łódzką uzyskała dotację z Unii Europejskiej na projekt „Innowacyjna hydrodynamiczna technologia mieszania mąki pszennej z wodą ukierunkowana na uzyskanie ukwaszonych podmłód pszennych.”

W projekcie zaplanowano 4 etapy prac badawczych:
 

Badania przemysłowe:

  1. Opracowanie innowacyjnej metody przygotowania podmłody
  2. Projekt i wykonanie mieszadeł mechanicznych i urządzenia do mieszania hydro-ciśnieniowego, oraz opracowanie warunków produkcji pieczywa pszennego opartego na innowacyjnej metodzie przygotowania podmłody 

        Prace rozwojowe:
  3. Fizyko-chemiczna i sensoryczna ocena pieczywa uzyskanego wykorzystaniem innowacyjnej metody przygotowania podmłody oraz odroczonego wypieku
  4. Optymalizacja konstrukcji i parametrów pracy mieszadła hydrociśnieniowego podczas produkcji pieczywa pszennego w skali demonstracyjnej z uwzględnieniem odroczonego wypieku

 

Działania w projekcie skupiać się będą na zaprojektowaniu urządzenia umożliwiającego szybkie nawilżenie mąki oraz właściwe wymieszanie składników podmłodów, a także wprowadzenie do środowiska aktywnych kultur drobnoustrojów. Dobrane zostaną ponadto warunki procesów mieszania i fermentacji z uwzględnieniem procesów niskotemperaturowych właściwych dla odroczonego wypieku.

 

Z projektu skorzystać będą mogli bezpośredni odbiory tj. zakłady piekarskie jak i klienci docelowi- konsumenci pieczywa. 

 

Projekt realizujemy, aby opracować innowacyjną technologię przygotowania podmłodów oraz odroczonego wypieku pieczywa pszennego przy uwzględnieniu zastosowania hydrodynamicznego mieszania mąki z wodą oraz etapu niskotemperaturowego rozrostu ciasta. 

Efektem projektu będzie uzyskanie wysokiej jakości pieczywa pszennego na zakwasie, cechującego się bogatym aromatem i smakiem, przy znacznym usprawnieniu tradycyjnego procesu technologicznego.

 

Wartość projektu: 3 087 935,14 PLN

 

Wysokość wkładu z Funduszy Europejskich: 2 078 282,16 PLN

 

#FunduszeUE #FunduszeEuropejskie
 

 

 

 

Nazwa Beneficjenta:

"BIOSTAR" PPHU Witold Krusz

 

Partner projektu:

Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej

 

Tytuł projektu:

Opracowanie technologii oraz kultury starterowej do produkcji pieczywa pszennego w warunkach niskotemperaturowego rozrostu ciasta.

 

Cel projektu:

Celem projektu jest opracowanie technologii produkcji pieczywa pszennego w warunkach niskotemperaturowego rozrostu ciasta oraz utrwalonej kultury starterowej (w formie liofilizatu) do zakwaszania mąki pszennej, co skutkować będzie możliwością uzyskania wysokiej jakości pieczywa pszennego na zakwasie, cechującego się  bogatym aromatem i smakiem, przy znacznym uproszczeniu tradycyjnego procesu technologicznego.   

 

Planowane efekty:

Planowanym efektem jest wdrożenie do działalności gospodarczej Beneficjenta dwóch nowych dla niego produktów (będących jednocześnie produktami znacząco ulepszonymi w skali rynku):

  • liofilizowanej kultury starterowej zawierającej drożdże niskotemperaturowe oraz staranne dobrane szczepy bakterii fermentacji mlekowej, dedykowanej do zakwaszania mąki pszennej
  • innowacyjnej komory próżniowej o konstrukcji opartej na pompie bezolejowej, posiadającej poza opcja  chłodzenia pieczywa także opcję podgrzewania atmosfery wewnątrz komory, w celu możliwości prowadzenia wstępnej fermentacji ciasta. 

 

Wartość projektu (całkowita):

3 657 084,51 PLN

 

Dofinansowanie projektu z UE:

 2 693 175,60 PLN