BioStarplus z Łodzi|O firmie - producent maszyn piekarskich linii technologicznych.

Historia
BioStar

Firma  Biostar obecna jest na rynku piekarskim od ponad stu lat. Głównym obszarem naszych zainteresowań jest wyprowadzanie ciast na wszystkie rodzaje wypieków piekarskich. Za cel stawiamy sobie ułatwienie pracy ciastowego szczególnie przy prowadzeniu procesów fermentacji zgodnie z tradycyjnymi technologiami. Niniejsza oferta prezentuje urządzenia do wytwarzania i dozowania żuru (żurowniki i żurownia), kwasu o wydajności 190–200 (kwasownik), przygotowania i dozowania płynnych podmłód (pszennik) oraz mleczka drożdżowego (drożdżownik). Pragniemy podkreślić, że firma BioStar z uwagi na stabilną pozycję na rynku, oraz duże doświadczenie w przemyśle jest gwarantem rzetelnego wykonania dostaw oraz daje pewność fachowej obsługi serwisowej.  

Na Kartach Historii

Rok 1903 to moment, w którym wypiekanie chleba na stałe zagościło w życiu naszej rodziny. Mimo młodego wieku mój dziadek podjął bardzo trudne wyzwanie biznesowe i uruchomił swoją pierwszą piekarnię  na Bałuckim Rynku. Miał świadomość, że jedynie pieczywo najwyższej jakości i w atrakcyjnych cenach pozwoli przetrwać wśród trzech piekarń działających w  sąsiedztwie. Sukces osiągnięto dzięki ciężkiej i rzetelnej pacy oraz doskonałej znajomości rzemiosła, a piekarstwo stało się pasją, która zawładnęła następnymi pokoleniami. Już od  wykonania pierwszego wypieku dziadek hołdował maksymie: „radośnie wypiekany, pachnący chleba zawsze znajdzie klienta”. 
Firma prosperowała z dużym powodzeniem aż do wybuchu wojny, utworzenia Getta Litzmanstadt, a w konsekwencji  zniszczenia budynku piekarni.

Zaraz po wyzwoleniu Łodzi w 1945

Zaraz po wyzwoleniu Łodzi, piekarnia wznowiła działalność w rejonie Zielonego Rynku przy ul. Legionów 30 (później Zielona) pod szyldem Franciszek Krusz i Syn. Oferowane tam wypieki szybko znalazły uznanie okolicznych klientów i cieszyły się nieustającym powodzeniem. Piekarnia przetrwała do końca lat sześćdziesiątych, kiedy to firma przegrała potyczkę z władzami PRL. 

Negatywne nastawienie władzy ludowej

Zakaz prowadzenia działalności gospodarczej przez mego ojca zmusił rodzinę do przeniesienia się pod Skierniewice, gdzie mimo zaawansowanego już wieku rodzice rozpoczęli  ponownie wypiekanie chleba w nowo uruchomionej piekarni, pod szyldem Piekarnia Mechaniczna Barbara Krusz. W połowie lat dziewięćdziesiątych ze względu na podeszły wiek właścicieli zakończyła działalność. Pamięć  przykrych doświadczeń związanych z negatywnym nastawieniem władzy ludowej do tzw. „prywatnej inicjatywy” spowodowała, że rodzice nie życzyli sobie, aby rodzinne tradycje piekarskie były kontynuowane, wręcz motywowali do szukania szczęścia w innych branżach. 

Kontynuacja rodzinnych tradycji

Swego rodzaju skażenie genetyczne pokazało jednak, że trudno jest wymazać z pamięci zapach piekarni i smak tradycyjnego chleba na prawdziwych zakwasach. Nic dziwnego więc, że zrodziła się myśl, aby spróbować wykorzystać wielopokoleniowe doświadczenie i zdobytą na studiach wiedzę. Wspomnienie ciężkiej i wytrwałej pracy obojga rodziców, ciągłe borykanie się z brakiem fachowców i chętnych do nauki tak wspaniałego zawodu, stało się dodatkową motywacją,  aby kontynuować rodzinną tradycję.
 

Biostar dziś

Wysoka jakość i walory zdrowotne pieczywa  są efektem  ogromnej wiedzy, doświadczenia i bezwzględnego przestrzeganie reżimu technologicznego. Przy obecnym brakach na rynku pracy należało jak najszybciej usprawnić, a wręcz zrewolucjonizować prowadzenie zakwasów i przygotowanie ciast. Wprowadziliśmy na rynek startery i urządzenia pozwalające na monitorowanie procesów fermentacji. 

Zainteresowany/a? Zadzwoń