Aktualność
Kilka słów na temat kultur starterowych wykorzystywanych w piekarnictwie
Firma Biostar PPHU jest producentem kultur starterowych dla zakwasów żytnich i pszennych stosowanych w piekarnictwie. Dzięki stałej współpracy z Instytutem Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej oraz kolekcjonowaniu od blisko 30 lat szczepów bakterii mlekowych wyizolowanych z różnych zakwasów z całego świata, opracowaliśmy składy preparatów o wyjątkowych walorach, które zostały potwierdzone zarówno w trakcie badań naukowych, jak i przez piekarzy w piekarniach z różnych zakątków świata.
Wciąż prowadzimy prace badawcze, co pozwala nam na badanie przydatności do inicjacji fermentacji starterów powstałych ze skojarzeń różnych szczepów. Efektem naszej pracy to zmodyfikowany skład zaczątku piekarskiego do inicjacji fermentacji zarówno w żurowników jak i kwasowników. Do naszych pszenników opracowaliśmy startery gwarantujące odpowiednie pH dla egzystencji komórek drożdżowych pochodzących z różnych drożdżowni.
Jakość starterów (w formie liofilizatów), ich walory technologiczne kontrolują doktoranci Wydział Biotechnologii i Nauk o Żywności Politechniki Łódzkiej.