Aktualność
Najszybsza siła pędna drożdży w produkcji pieczywa
Szukasz rozwiązania najefektywniejszego wykorzystania siły pędnej drożdży dozowanych podczas produkcji w swojej piekarni lub cukierni? Zapoznaj się z ofertą naszej firmy.
Automatyczne systemy przygotowania mleczka drożdżowego Biostar gwarantują optymalną hydratację komórek drożdżowych jak również ich namnażanie (patent). Instalacje pozwalają również na wielogodzinne magazynowanie mleczka ( gwarancja pełnej przeżywalności komórek) oraz jego precyzyjne dozowanie do przygotowywanych ciast.
Stosowanie naszych rozwiązań pozwala na użycie do wypieków drożdży suchych, prasowanych jak również łomu drożdżowego. Gwarancja pełnej hydratacji pozwala na znaczne oszczędności w ilości użytych drożdży (20-50%).
Firma Biostar szczególny nacisk kładzie na zachowanie czystości mikrobiologicznej nieodzownej przy olbrzymiej wrażliwości komórek drożdżowych. Rozwiązania konstrukcyjne naszych instalacji spełniają najostrzejsze wymogi standardów europejskich.
W konstrukcji zbiorników do przygotowania i magazynowania mleczka drożdżowego wyeliminowano wszelkie szczeliny i zakamarki, a super dokładna obróbka wewnętrznych powierzchni zbiorników ułatwia mycie za pomocą zintegrowanych dysz obrotowych.
90% spoin rurociągów wykonanych jest na zrobotyzowanej spawarce orbitalnej zapewnia to wyjątkową łatwość utrzymania jego czystości mikrobiologicznej.
Proces mycia i dezynfekcji poszczególnych elementów urządzenia realizuje prosty, opracowany przez Biostar, niezawodny, w pełni zautomatyzowany system CIP sprawdzony w wielu naszych instalacjach w Polsce i za granicą.
Konstrukcje pomocnicze tj. pomosty konserwacyjne, armatura, trasy kablowe, szafy elektryczne wykonane są w wysokim standardzie wodoszczelności i pyłoszczelności, co zapewnia szybkie i łatwe czyszczenie
Wiele uwagi poświęcamy jakości mleczka drożdżowego i stałości jego technologicznych parametrów.
Urządzenia niespotykanie delikatnie obchodzą się z komórkami drożdżowymi. Mieszadła zbiorników zaprojektowane przez Biostar zapewniają podczas mieszania mleczka drożdżowego jak najniższe naprężenia ścinające.
Zachowanie wysokiej stabilizacji parametrów technologicznych, takich jak temperatura szybkość mieszania, podczas przygotowania i magazynowania mleczka drożdżowego, gwarantują odpowiednia konstrukcja (rozkład temperatur w masie mleczka weryfikowany komputerowo) i układy sterowania .
W naszych rozwiązaniach nie zapomniano o fakcie niszczenia komórek drożdżowych podczas dozowania ( pompowania) dlatego dobieramy odpowiednie średnice rur i pompy pracujące pulsacyjnie z ciśnieniem poniżej 2 barów.
Warto również nadmienić, iż wszystkie elementy instalacji są wykonane ze stali AISI 304/316.
Precyzyjne dozowanie uzyskujemy dzięki przepływomierzom elektromagnetycznym E + H.
Obsługa systemu ograniczona jest do minimum. Wszystkie operacje, takie jak przygotowanie mleczka, magazynowanie, dozowanie na linię produkcyjną, mycie poszczególnych elementów urządzenia jak i rejestracja wszystkich parametrów odbywa się automatycznie. Automatyka instalacji może być również zintegrowana z pracującymi już w zakładzie systemami.
Po więcej informacji o płynnych systemach drożdżowych zapraszamy na naszą stronę internetową: https://www.biostarplus.pl/drozdzowniki#oferta
lub wyślij nam zapytanie ofertowe: dkrusz@biostarplus.pl