Zaparzacze
Zaparzacz mąki BIO-FM-Z to urządzenie umożliwiające zaparzenie, części mąki stosowanej w recepturach. Dzięki takiemu zabiegowi ziarna skrobi pękają, a uwolnione z nich cukry są łatwiej dostępne dla mikroorganizmów fermentujących i drożdży.
Zaparzanie mąki ułatwia proces fermentacji, w efekcie zwiększa objętość pieczywa oraz przedłuża jego świeżość. Dodatkowo prócz cukrów, uwalniane są związki aromatyczne poprawiające smak pieczywa. Daje to możliwości komponowania nowych, unikatowych gatunków wypieków.
Uzyskaną zaparzoną mąkę, można dodawać bezpośrednio do ciasta lub użyć do sporządzania kwasów.
ZAPARZACZ BIO-FM-Z
Kompaktowy: Najlepsza na rynku konstrukcja urządzenia. (Zmieści się w każdej piekarni).
Ekonomiczny: Zaparza szybciej niż konkurencja (przy niskim zużyciu energii 1kg mąki — poniżej 0,3 kWh).
Optymalna temperatura kleikowania skrobi żytniej została podana w literaturze: Arendt E.K., Ryan L.A.M., Bello F.: Impact of sourdough on the texture of bread. Food Microbiol.,2007,(24) , 165–174.
- Wyposażenie standard
- -markowy motoreduktor LENZE
-skrobaki na mieszadle
-szafa sterownicza (montaż w dowolnym miejscu, lub na urządzeniu)
-automatyka procesu fermentacji
-dotykowy panel sterowania
-czujnik temperatury z bezpośrednim pomiarem
-wyłącznik bezpieczeństwa
-wyłącznik krańcowy na klapie
- Opcjonalne
- -dysze myjące
-system automatycznego mycia
-króciec przyłączeniowy wody
-czujniki tensometryczne ( wagi )
-pompa dozująca
-rurociąg z zaworami pneumatycznymi